Laurens Tol is bassist en componeert zijn eigen muziek. In 2019 bracht hij zijn debuutalbum ‘The Four Trees’ uit. Op 1 juli 2022 presenteerde Laurens een nieuw werk: de EP ‘Rivulet’, met daarop zeven stukken. Deze plaat is een eerbetoon aan de schoonheid van riviergebieden en die van het Nederlandse riviergebied in het bijzonder.

Naast het spelen als bassist met andere bands en artiesten was Laurens al lange tijd bezig met het maken van eigen muziek. De drang om daar iets mee te gaan doen, werd daarna steeds sterker. Uiteindelijk besloot hij het beste van zijn gemaakte muziek te gaan vastleggen. The Four Trees is daar het resultaat van. Bij de opname daarvan waren er al plannen voor een vervolgwerk, de eerste stukken waren daarvoor al klaar. Ruim een jaar na de presentatie van zijn debuutalbum ging Laurens alweer de studio in met een andere band en zeven nieuwe stukken, waarvan zes van zijn hand. Het werk ‘Rivulet’ kwam daaruit voort. Inmiddels heeft de bassist en componist al plannen voor een volgend album. De acht nummers daarvan zijn reeds af.

Laurens is opgegroeid in Volendam. Zoals bekend een plek waar veel muziek vandaan komt en een levendige muziekscene is. Al op 15-jarige leeftijd begon hij in dit dorp op te treden met bandjes. Tijdens zijn middelbare schooltijd was hij al daar al dusdanig druk mee bezig, dat zijn leraar Engels erover klaagde dat hij op vrijdagmiddag bijna in slaap viel tijdens zijn les. Het was duidelijk dat hij in muziek een interesse had gevonden waar hij geboeid mee bezig kon zijn. Vandaar dat hij graag naar het conservatorium wilde en daar ook voor koos. In het vissersdorp Volendam, waar men de klok rond werkt in bijvoorbeeld de bouw- en vissector, is dat een afwijkende keuze. Men is er graag met muziek bezig, maar toch zijn er slechts weinigen die kiezen voor een kunstopleiding. In de loop der jaren speelde Laurens met vrijwel alle bekende en minder bekende artiesten uit het dorp waar hij vandaan kwam. Daarvan trad hij het vaakst op met 3JS, tevens voor radio en tv.

Tol koos uiteindelijk voor het conservatorium van Alkmaar, dat na zijn eerste studiejaar verhuisde naar Haarlem. Hij studeerde daar bij de bassisten Udo Pannekeet en René Dissel. Van beiden zou hij veel leren en nam hun lessen zeer serieus door toegewijd met hun oefeningen aan de slag te gaan. Naast zijn studie nam Laurens ook lessen bij anderen. Zo ging hij daar bijvoorbeeld voor naar New York, waar hij kennismaakte met de speel- en denkwijzen van basdocenten van The Collective School Of Music. Met name Pannekeet werkte bij hem de interesse voor improvisatie. Laurens wilde en wil daar nog steeds zoveel mogelijk van weten. Hij leerde misschien nog wel het meeste door te luisteren naar andere bassisten en muzikanten. Zo zocht hij op basgebied veel werk uit van de grondleggers van het instrument. Met name van: Anthony Jackson, Jaco Pastorius, James Jamerson en Pino Palladino.

Inmiddels woont Laurens in de bruisende muziekstad Utrecht. Naast zijn werk als uitvoerend muzikant geeft hij ook individuele en groepslessen voor bijvoorbeeld Muziekschool Waterland.