Afgelopen zaterdag speelde ik weer eens voor een groot publiek. In Volendam trad ik op met Blue Velvet, waarbij we een deel van de Talking Heads-show speelden die we vorig jaar oktober al opvoerden. Het gaf een kick om dit te doen. Niet alleen vanwege het grote aantal mensen, maar met name ook door de band met wie ik speelde. Blue Velvet maakt muziek met veel energie, aangejaagd door frontman Jan de Witte.

Ik zat op dezelfde middelbare school als de andere bandleden, alleen was ik twee jaar jonger als de meesten. Dat is een groot verschil op die leeftijd. De groep maakte toen grote indruk op mij en op andere leeftijdgenoten. Dat er in die tijd sprake was van een opleving van de Volendamse bandjescultuur, is volgens mij te danken aan het succes van Blue Velvet. Ook landelijk maakte de band indruk door met bassist Erik Veerman ‘The Battle Of School Bands’ te winnen.

Met deze voorgeschiedenis was het voor mij eervol om te worden gevraagd om mee te spelen met deze band tijdens een groot optreden in 2019. Kort daarna sprak men al over het organiseren van een Talking Heads-tribute in PX, waarbij ik zou meespelen. Dit resulteerde in twee volle zalen, allebei de keren met positieve reacties. In de voorbereiding op het optreden van afgelopen zaterdag kreeg ik nieuws te horen waar ik erg blij van werd. Na de twee optredens in het najaar werd er al gesproken over een theatertour met deze ‘Stop Making Sense-show’. Onlangs bleek dus dat die daadwerkelijk doorgaat, namelijk in het voorjaar van 2023. Op dit moment staan er al acht optredens geboekt door het hele land. Dat biedt al een mooi vooruitzicht voor het komende jaar.

Voordat ik begon met het uitzoeken van de Talking Heads-muziek dacht ik dat het niet echt bij mijn muzieksmaak zou passen. Toen ik er eenmaal mee aan de slag ging, begon ik het steeds meer te waarderen en nu zie ik er helemaal de kracht van in. De muziek van voorman David Byrne zit ingenieus in elkaar. Elke partij is een belangrijk onderdeel van het geheel en daar passen geen improvisaties in, merkte ik al snel. Het komt erop aan om de bedachte baspartij zo sterk mogelijk neer te zetten. Het is al met al zeker ook leerzaam om deze muziek te spelen en je erin te verdiepen. Daarmee wordt het dus een mooi project om het land mee in te gaan. Binnenkort volgt er waarschijnlijk meer nieuws hierover.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *